Zašto gimnastika?

Gimnastika je temelj svih sportova! Još su starogrčki filosofi znali da je od svih načina čišćenja i jačanja tijela, najbolja – gimnastika. Zašto se smatra bazičnim sportom, kako pomaže zdrav razvoj djece i kada je pravo vrijeme za vježbanje, otkriva nam profesor fizičkog vaspitanja i trener gimnastičke sekcije Dražen Mihajlović.

„Gimnastika je sport koji uključuje seriju pokreta a oni zahtjevaju fizičku snagu, pokretljivost i osjećaj za tijelo u prostoru“, izjavio je trener. „Najviše utiče na pravilan razvoj djeteta, jer jača mišiće, razvija motoriku, učvršćuje kosti i zglobove, tijelo je gipkije, spretnije i okretnije, sa dominacijom elegantnih pokreta, a rezultati vežbanja se vide do kraja života. Upisivanje djeteta na ovaj tip rekreacije je sigurna investicija u njegovo zdravlje.“

Gimnastika, tvrdi trener, je značajna jer se prilikom vježbanja insistira na pravilnom držanju i harmoničnom razvoju svih dijelova tijela. Na taj način se sprečavaju potencijalni deformiteti tijela kod djece poput ravnih stopala i krive kičme.

“Razvojem motoričkih sposobnosti kao što su ravnoteža, koordinacija, brzina i eksplozivnost se pozitivno utiče na opštu inteligenciju djeteta i njegovu sliku o sebi i drugima”, rekao je trener. “Veliki fond rano usvojenog motoričkog znanja je kasnije dobra osnova za bavljenje bilo kojim drugim sportom”, zaključio je Dražen.

Mnoge djevojčice maštaju da postanu male Nadje Komaneči, same pokušavaju da naprave zvijezdu, stoje na šakama i ne boje se nijedne sprave. Roditelji su, međutim, često u strahu da će im se djeca povrijediti, jer je u pitanju sport koji je pomalo i egzibicionistički. Profesor kaže da su povrede neminovna pratnja svakog sporta, ali da se uz pravilnu asistenciju i zaštitu djece dobrom opremom, može uticati da do njih ne dođe.

Mališani uzrasta tri i četiri godine već su spremni za prve lekcije iz gimnastike. Naše metode na početku uključuju treninge uz pjesmu, igru, penjanje, puzanje, skokove, okrete i vježbice oblikovanja, uz rekvizite u bojama. Uz zabavu se postepeno uvode ozbiljniji treninzi i složenija tehnika. Gimnastika u svakom trenutku pruža mnogo igre i zabave, razvija hrabrost i odlučnost i njeguje radne navike, tvrdi profesor. „Vežbanje uklanja sve ono što negativno utiče na psihički razvoj ličnosti. Cilj treniranja je osmjeh na licu, i onog trenutka kada dijete izađe iz sale pravo podignute glave i ima svoje držanje, mi znamo da smo nešto uradili“, zaključuje trener Mihajlović.

Post Author: Drazen Mihajlovic